Нејапонските страници автоматски се преведуваат и
Можеби не е правилно преведено.
Јазик
Мени
Барај
Нијанса
стандарден
Сина
големина на фонтот
проширување
стандарден
Намали

ЈАЗИК

Други јазици

MENU

Живи информации

Медицинска нега

Медицинско осигурување/здравје

Благосостојба

Деца / образование

Работа

Резидентна процедура

Домување / Транспорт

Во итен случај

Доживотно учење/Спорт

Консултирајте се

Консултации со странци

Поддржувач на преводот за толкување на заедницата

Бесплатен правен совет

Други шалтер за консултации

Катастрофи / превенција од катастрофи / заразни болести

 Информации за катастрофи

Информации за превенција од катастрофи

Информации за заразни болести

Јапонско учење

Почнете да учите јапонски

Започнете да учите јапонски во здружението

Земете јапонски час

Јапонска активност еден на еден

Интеракција на јапонски

Час по јапонски јазик во градот

Материјали за учење

Меѓународна размена / меѓународно разбирање

Меѓународна размена Меѓународно разбирање

ラ ン テ ィ ア

Групна грант

Волонтирај

Волонтерска обука

Јапонска активност еден-на-еден [Член на размена]

Вовед волонтер

Најдете волонтер

Известување од Градското собрание на Чиба

Билтен од општинската администрација (извадок верзија)

お 知 ら せ

Chiba City Life Information Magazine (минато објавување)

Преглед на здружението

Главна дејност

Откривање информации

Поддршка на системот за членство и други информации

Регистрација / резервација / апликација

регистрира

Аплицирај

Резервација на простор за активност

Систем за управување

Пребарување

Градинка / градинка / училиште

Медицинско училиште

Медицинско училиште

Ова е место за грижа за деца (од месецот што следи наредниот ден по 3-месечна возраст до пред да влезат во основно училиште) чии родители работат или кои се во ситуација кога е тешко да се грижат за нив поради болест или долготрајна терминска нега.Надоместоците за грижа за децата варираат во зависност од околностите на семејството.

За детали, ве молиме контактирајте го Одделот за деца и семејни прашања на Центарот за здравје и благосостојба на секое одделение.

Детска соба

Ако не, ќе се грижиме за основците

Ова е место за згрижување на децата од основно училиште кога нивните родители работат или не се дома преку ден.

За детали, ве молиме контактирајте го Одделот за деца и семејни прашања на Центарот за здравје и благосостојба на секое одделение.


Систем за едукација

Образовниот систем во Јапонија е во основа 6-то одделение во основно училиште, 3-то одделение во средно училиште, 3-то одделение во средно училиште и 4-то одделение на универзитетот.Училиштето започнува во април, а првото одделение го завршува во март следната година.

Основните и средните училишта се задолжително образование, а уписот во основно училиште е за деца кои до 4 април истата година ќе наполнат 1 години.


Постапка за прием

градинка

Ќе ве информираме за датумот и местото на апликацијата за прием во „Билтенот на општинската администрација на Чиба“ во октомври.За детали, ве молиме контактирајте го Одделот за поддршка во градинка (ТЕЛ 10-043-245).

Дополнително, постои систем за бенефиции за такси за згрижување деца за деца кои се запишани во градинка и имаат регистрација за жител во Чиба Сити за што е можно повеќе деца да можат да одат во градинката.За детали, ве молиме контактирајте го Одделот за поддршка во градинка (ТЕЛ 043-245-5100).

Уписи во основно и средно училиште

Странските државјани не се обврзани да посетуваат училиште, но можат да се префрлат или да се запишат во општинските основни и средни училишта.Ве молиме аплицирајте за посетување на училиште во моментот на регистрација на жител на Генералниот шалтер на граѓаните.

За семејствата кои се регистрирале како жители и имаат странски деца на возраст за да влезат во прво одделение од основно училиште, ќе го испратиме по пошта „Образец за истражување на училиштето (и формулар за апликација)“ на почетокот на септември пред да се запишат. Ве молиме вратете го до околу 1. месецот.

Оние кои се очекува да завршат основно училиште се примени во средно училиште.

Во општинските основни и средни училишта, школарината и учебниците се бесплатни, но има училишни ручеци, екскурзии и училишен прибор.

За оние кои се финансиски проблематични, постои систем наречен „поддршка за присуство на училиште“.

Доколку сакате да се префрлите или да се запишете во приватно училиште, аплицирајте директно во секое приватно училиште.

За повеќе информации, ве молиме контактирајте го Одделот за академски прашања на Одборот за образование (ТЕЛ 043-245-5927).

средно школо

За да се запишете во јапонско средно училиште, мора да полагате приемен испит.Исто така, мора да имате 4 години до 1-ви април годинава, да имате завршено 15-годишно школско образование во странство или да сте дипломирале или се очекува да дипломирате во јапонско средно училиште.

Школарина ќе се плаќа за студенти во домаќинства со годишен приход помал од 910 милиони јени, а за студентите кои се финансиски тешко да студираат, „поволностите од стипендијата“ ќе се користат за учебници и наставни материјали. И „Фондот за стипендирање на градот Чиба“. .